Odp: TDCi wtryskiwacze - samodzielna naprawa i próba przelewowa
Parę razy tu pisałem ale poproszę o konkretną poradę:
objawy: P0251 + przy odpaleniu rano troszkę niebieskiego dymu i nierówna praca na wolnych obrotach przez parę sekund - w zimę to on idealnie nie pali niestety. Do tego bardzo rzadko sprężynka - nie zależnie od biegu czasami na 1 czasami na 5.
Według tego co już tu wyczytałem myślę że: pompa dobra(ciśnienie było sprawdzanie na WDS do tego nie produkuje opiłków), czujniki też, padają wtryski.
Auto ma moc, oprócz porannego dymienia nie dymi absolutnie ( co chyba jest dość rzadkie w tdci), ostatnio wyciągnąłem z niego prawie 210 według GPS więc ciąg jest.
Myślę że końcówki są raczej dobre bo wedle łopatologicznego myślenia padnięta końcówka = dym.
Stawiam więc na padające zaworki.
I tu prośba o poradę czy:
a) kupić w ciemno 4 sztuki zaworków i zmienić samodzielnie,
b) dać wtryski do sprawdzenia niech powiedzą co i jak i wtedy brać się za regenerację.
Ewentualną wymianę już po diagnozie raczej robiłbym sam, bo jednak znam się nieco na mechanice, a zaoszczędzone PLNy będą mnie niezmiernie cieszyć.
Pozdrawiam i liczę na podpowiedzi.