View Single Post
Stary 10-07-2012, 10:32   #1
tommylodz
ford::amateur

Imię: Tomek
Model: Ford Focus MKII
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Szarpie przy 3/4, połowie i 1/4 zbiornika paliwa

Witam,
Mam problem z Focusem MKII 2.0 TDCI. Na razie żaden mechanik nie był w stanie mi pomóc. Polega on na tym, że jak jadę stałą prędkością (mam np 2000obr) to auto zaczyna szarpać, ogólnie muli, a po zmianie biegu przez ułamek sekundy traci moc prawie całkowicie. Ale co dziwne, jeśli wcisnę gaz w podłogę auto się zbiera elegancko.

Teraz... nie dzieje się tak cały czas, żeby taki objaw się pojawiał muszą być spełnione pewne warunki:
Po pierwsze dzieje się tak przez jakieś 20-30km jeśli jest mniej więcej 3/4 lub 1/2 lub trochę mniej niż 1/4 zbiornika paliwa. Jeśli "minę" te przedziały auto zachowuje się później dobrze.
Dodatkowo wskazówka temperatury silnika musi przekroczyć mniej więcej 70 stopni. Na zimnym silniku nawet w tym przedziale auto jeździ ok.

Wymieniłem już filtry, była robiona geometria turbiny (z innej okazji), komputer nie wyrzuca żadnych błędów.

Proszę o pomoc, bo już męczy mnie tankowanie do poziomów, w których ten problem nie występuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tommylodz jest offline   Odpowiedź z Cytatem