Cytat:
|
ale chciałbym mieć sygnalizację ich włączenia na zegarach z wykorzystaniem kontrolki od przednich p-mgielnych.
|
A jak chcesz to zrealizować? Wszytkie kontrolki są sterowane przez odowiedni sygnał z GEMa wchodzący na procesor zegarów. Dopiero ten procesor zapala odpowiednią kontolkę. Chcesz zastąpić sygnał z GEMa tym twoim? Zalecam odrobinę ostrożności, bo można sobie załatwić procesor zegarów - a więc całe zegary... Czas gdy kontrolki były wprost wpięte w sygnalizowany układ już dość dawno minął. Teraz wszystko jest podpięte pod jakiś komputerek i sterowane niezależnie od zewnętrznego układu.
Cytat:
|
Nie bardzo mam ochotę ciągnąć nowego kabla, gdy pod reflektorem są wolne wtyczki. Jedna z kablem biało-niebieskim i czarnym, druga już z większą ilością przewodów.
|
Aby odpowiedzieć na to pytanie trzeba wiedzieć do czego są te złącza. Może ktoś wie to z praktyki - ale jak widać siedzi cicho... Jak będziesz wiedział od czego są te wtyczki, to właściwy kawałek schematu nie jest problemem. Dojść do tego po kolorach to bardziej absorbujące, niż szukanie igły w stogu...
Cytat:
|
I jeszcze pytanie. Czy automatyczne wycieraczki i światła mogą być wyłączone w komputerze? W swoim modelu mam (chyba) czujniki ale nie mam pomysłu jak to włączyć.
|
Oczywiście, że są. Odpowiedznie parametry w GEMie właczają funkcję automatycznych świateł i automatycznych wycieraczek. Oczywiście pod warunkiem, że zamontowana wersja GEMu obsługuje taką funkcjonalność. W focusopochodnych (FF II, C-max, Kuga) robi się tego typu konfigurację bez problemu nieco przerobionym interfejsem ELM327 za pomocą rosyjskiego programu ELMconfig.