Temat: [C-MAX 2003-2007] Światła dzienne w naszych autach
View Single Post
Stary 11-07-2012, 11:04   #300
paablod
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: Focus Kombi Mk2 Ghia
Silnik: 1,6 TDCi 109 KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Światła dzienne w naszych autach

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A jak chcesz to zrealizować? Wszytkie kontrolki są sterowane przez odowiedni sygnał z GEMa wchodzący na procesor zegarów. Dopiero ten procesor zapala odpowiednią kontolkę. Chcesz zastąpić sygnał z GEMa tym twoim? Zalecam odrobinę ostrożności, bo można sobie załatwić procesor zegarów - a więc całe zegary... Czas gdy kontrolki były wprost wpięte w sygnalizowany układ już dość dawno minął. Teraz wszystko jest podpięte pod jakiś komputerek i sterowane niezależnie od zewnętrznego układu.
Akurat to już mam zrealizowane. Wykorzystuję przewód od świateł przeciwmgielnych odłączony od przełącznika świateł. Podanie na niego plusa załącza tą kontrolkę. Tylko, że ten podawany plus mam pod maską w module dziennych... Próbowałem podawać tego plusa przez kable świateł p-mgielnych ale kontrolka paliła się także przy załączeniu świateł mijania, choć dzienne nie świeciły.
A co do świateł i wycieraczek - doczytałem właśnie, że muszę mieć ELM-a. Będę z nim kombinował. Dzięki za potwierdzenie.
paablod jest offline   Odpowiedź z Cytatem