Cytat:
|
coś ciągnie masę przez przewód sygnałowy idący do prędkościomierza, po odłączeniu zegarów auto momentalnie ożyło, przestało być mułowate.
|
Tablica zegarów ma dwie masy, ale podłączone do nadwozia w jednym miejscu w okolicy słupka kierowcy pod deską w kabinie. Ponieważ masz anglika, podłączenie masy może być po prawej stronie - trudno powiedzieć... To jest częsty przypadek - brak masy tablicy zegarów.
Także na wszelki wypadek warto przetrzeć płytkę drukowaną zegarów (od tyłu) spirytusem i ligninką - tam po kilku latach na lutach powstają takie charakterystyczne wykwity. Rozrastają się tak, że sięgają sąsiednich lutów i robi się kociokwik - ja tak miałem, układ żył własnym życiem...
W manualu Haynesa jest schemat podłączenia tablicy, ale nie wszystko co wisi na niej jest tam pokazane. Po południu zajrzę tam, czy opisany jest czujnik prędkości.
W dodatku w rzeczywistości były tablice jedno- i dwuwtykowe, nie wiem czy numeracja pinów ze schematu jest aktualna dla obydwóch wersji. Ale chyba tak, bo skoro są dwie masy - to prawdopodobnie na okoliczność instalacji dwu wtykowej...