View Single Post
Stary 13-07-2012, 19:39   #11
Toni999
ford::average

Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi/ 1,6 16V
Rocznik: 2001 / 2004
Domyślnie Odp: Czysty bagnet od oleju mimo uzupełnien - zagadka

Witam, Czuję że nadal masz wątpliwości czy wszystko robisz dobrze dlatego mam dla ciebie inną propozycję zleć wymianę oleju przed wyjazdem, dla profesjonalisty w warsztacie to jest 20 minut roboty a ty będziesz miał spokojną głowę.
Oczywiście po wymianie zalecam częstą kontrolę bo musisz wyjaśnić przyczynę zniknięcia oleju , niewykluczone że przy poprzedniej wymianie nalano go za mało lub silnik pali olej wystarczy przyjąc że pali 200 ml na 1000 kilometrów to po przejechaniu 5 tysięcy da ci ubytek 1litra oleju dlatego ważne abyś po wymianie dokładnie wiedział jaki masz poziom oleju bo tylko w ten sposób się dowiesz czy silnik naprawdę pali olej czy też poprzednim razem nalano go za mało.
Na zakończenie jedna rada ja nigdy nie godzę się aby olej nalewano mi z beczki zawsze wymieniam olej w tych warsztatach gdzie mają 5 litrowe puszki, mechanik zalewa silnik a resztę biorę na dolewki a zysk z tej sytuacji jest taki że odbierając bańkę z resztą oleku widzę dokładnie ile go pozostało zaś znając pojemność układu smarowania od razu wiem czu została wlana prawidłowa ilość jest to rada zwłaszcza dla osób mniej zaawansowanych technicznie którym może sprawić problem prawidłowa kontrola wyników pracy fachowców.
Toni999 jest offline   Odpowiedź z Cytatem