View Single Post
Stary 14-07-2012, 23:00   #285
sseebbaa1
ford::advanced

Imię: Sebastian
Model: Mondeo ST220 / S-Max mk2 / Volvo C70 2.5T
Silnik: 3.0 V6 265 KM / 2.0TDCi 150KM (chip 200 KM) PowerShift
Rocznik: 2005.11 / 2015.07
Domyślnie Odp: Czas się rozglądać - opony na lato i ...

Słuszna uwaga o wyższym profilu opony i zachowaniu w zakrętach, ale ja miałem okazję pojeździć S-Maxem na tych 215/60/16 i powiedzmy od biedy dają radę w zakrętach, ale przede wszystkim idealnie izolują od dziur w drodze.
Dlatego wybór padł na 17 cali (225/55), która będzie minimalnie szersza i minimalnie niższa, co doda stabilności nie tracąc zbyt dużo z ochrony felgi przed uszkodzeniami. W moim mieście są takie drogi, że dzięki wyższemu profilowi tak naprawdę jedziesz szybciej od samochodu na niskoprofilówkach, bo nie boisz się przelecieć po nierównej jezdni nieprzepisowymi prędkościami. (często wyprzedzam teoretycznie szybsze samochody gdy one zwalniają przed np.tarką czy kawałkiem bruku bojąc się o zawieszenie i felgi)

Natomiast jeżeli chodzi o ząbkowanie, to moim zdaniem nie powinno to być problemem zwłaszcza przy tych oponach (Goodyear Eagle F1 DS-G3) gdyż mają one bieżnik w kształt ostrej literki V, a zatem nie ma tam typowej kostki, która jest najbardziej narażona na ząbkowanie. Zresztą wyczytałem też, że "szybka jazda po krętych drogach będzie zacierać ślady ząbkowania" - będę więc miał wytłumaczenie: Panie władzo, ale ja musiałem!

Proszę jeszcze raz innych użytkowników o informację czy 225/55/17 obcierają o nadkola?
sseebbaa1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem