Kolego.... Ja napisałem tak:
Cytat:
|
Ale obowiązuje nadal jeszcze inne ograniczenie: RMC przyczepy nie może być większa niż RMC samochodu (RMC - rzeczywista masa całkowita).
|
a ty napisałeś tak:
Cytat:
|
znalazlem coś takiego
Uzyskując prawo jazdy kategorii B+E będziemy mogli za samochodem osobowym lub ciężarowym o DMC do 3,5 tony ciągnąć przyczepę której rzeczywista masa całkowita nie przekracza rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego
|
Teoretycznie napisaliśmy to samo.
Ale jest jeden malutki problem... To nie jest jedyny z wielu warunków które trzeba spełnić.
Dopiero wszystkie warunki i wymagania techniczne, nałożone na siebie - pozwalają poznać dozwolone pole manewru. Czyli: nałóż na to np wymóg, że DMC holownika musi stanowić co najmniej 1,33 DMC przyczepy (uwarunkowania techniczne określone są w par.14 ust.5 - 7 rozporządzenia MI z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu niezbędnego wyposażenia - Dz.U. nr 32, poz.262 z późn. zm.).
Ustawodawca już postarał się, aby twoje życie nie było takie proste, jak ci się wydaje...
Może jutro zamieszczę tabelę, gdzie wszystko jest pokazane w sposób jednoznaczny. Muszę ją uaktualnić o zmiany z 6 stycznia b.r.