Temat: [Transit 2006-2014] 3,5t na haku
View Single Post
Stary 15-07-2012, 21:24   #9
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: 3,5t na haku

Kolego.... Ja napisałem tak:
Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale obowiązuje nadal jeszcze inne ograniczenie: RMC przyczepy nie może być większa niż RMC samochodu (RMC - rzeczywista masa całkowita).
a ty napisałeś tak:
Cytat:
Napisał Antonwsk1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
znalazlem coś takiego

Uzyskując prawo jazdy kategorii B+E będziemy mogli za samochodem osobowym lub ciężarowym o DMC do 3,5 tony ciągnąć przyczepę której rzeczywista masa całkowita nie przekracza rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego
Teoretycznie napisaliśmy to samo.
Ale jest jeden malutki problem... To nie jest jedyny z wielu warunków które trzeba spełnić. Dopiero wszystkie warunki i wymagania techniczne, nałożone na siebie - pozwalają poznać dozwolone pole manewru. Czyli: nałóż na to np wymóg, że DMC holownika musi stanowić co najmniej 1,33 DMC przyczepy (uwarunkowania techniczne określone są w par.14 ust.5 - 7 rozporządzenia MI z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu niezbędnego wyposażenia - Dz.U. nr 32, poz.262 z późn. zm.).

Ustawodawca już postarał się, aby twoje życie nie było takie proste, jak ci się wydaje...

Może jutro zamieszczę tabelę, gdzie wszystko jest pokazane w sposób jednoznaczny. Muszę ją uaktualnić o zmiany z 6 stycznia b.r.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 15-07-2012 o 21:33
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem