View Single Post
Stary 15-07-2012, 21:38   #808
koroviow
ford::beginner

Model: mondeo
Silnik: 2.0 tdci DPF off
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Migająca sprężynka - po raz kolejny.

Witam

Wczoraj miałem podpięte auto do IDS i wyszedł błąd nastawnika turbiny. Okazuje się że on też jest podatny na temperaturę. W poradniku serwisowym Castrol jest napisane na ten temat:
"W sterowniku elektrycznego siłownika przestawiania łopatek kierujących turbosprężarki znajduje się czujnik temperatury, który po przekroczeniu maksymalnie dopuszczalnej temperatury 160 ± 9 °C (np. nagromadzone ciepło) powoduje ustawienie silnika wykonawczego w bezpiecznym położeniu. Oznacza to, że łopatki kierujące są całkowicie otwarte. W ten sposób można zapobiec zacięciu się łopatek w ekstremalnie niekorzystnej sytuacji (pod wpływem przegrzania) w położeniu prawie całkowitego zamknięcia, co dawałoby przez cały czas maksymalne ciśnienie doładowania."
Turbinę mam na gwarancji, mam nadzieję że nie będą robić problemu z reklamacją i że to jest faktycznie tylko ten sterownik.
Jak sprawa się wyjaśni to napiszę jak się to skończyło. Wcześniej miałem regenerowaną turbinę ale objawy były zupełnie inne. Możliwe że to dlatego że awaria dotyczyła turbiny a nie samego nastawnika. Wtedy sprężynka pojawiała się tylko przy przegazowaniu i temperatura nie miała znaczenia.
koroviow jest offline   Odpowiedź z Cytatem