To jest tabela spełniająca uwarunkowania wynikające z obowiązujących w Polsce przepisów.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jest kilka drobnych niejasności. Wg Prawa o Ruchu Drogowym
przy kategorii B p.j. łączna DMC pojazdu i przyczepy lekkiej nie może przekraczać 3.500 kg (co wynika z art. 88, ust. 2, pkt. 3 lit. b PoRD) - a w tabeli wpisana jest liczba 4.250 - bo tak wynika z Konwencji Wiedeńskiej, którą Polska musi przestrzegać. Podobno tzw "organa" - w tym policja i sądy - różnie to interpretują... Znam przypadek opisany na innym forum (Bus-maniac), że sędzia na sprawie powiedział, że interesuje go polskie prawo, a nie Konwencja Wiedeńska i skazał Bogu winnego kierowcę na wysoką grzywnę...
Z kolei - kiedy pisałem artykuł do "Konia Polskiego" o holowaniu przyczep do przewozu koni - konsultowałem jego treść z komórka prawną Biura Prewencji Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji - i ich interpretacja była taka jak w tabeli.
Czytałem też kiedyś, że bezsensowne jest w tej sytuacji
(przy kat. B p.j.) , by np przyczepka tzw ciężka (czyli już z hamulcem najazdowym) nie mogła poruszać się w zestawie o DMC 4.250 kg (skoro lekka bez hamulców może - oczywiście przy spełnieniu innych warunków). Podobno przy nowelizacji przepisów od 6 stycznia b.r. już te warunki ujednolicono - ale nie mogę dokopać się do tych informacji... Na razie w tabeli przy kat. B p.j. i przyczepie ciężkiej wpisane 3.500 kg DMC całego zestawu.
-----------------------------------
Z tego wszystkiego powstaje niezłe zamieszanie - trzeba pracę doktorancką z tego tematu zrobić, aby to ogarnąć.
I pytanie za 5 pkt. - co ma zrobić biedny kierowca, który przewozi konie i stara się spełnić warunek, że RMC przyczepy nie może być większa niż RMC pojazdu - skoro (ekstremalny przykład) jeden koń, np delikatny Arab waży 450kg, a zimnokrwisty Perszeron ponad tonę? Ma je ważyć przed załadunkiem?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.