View Single Post
Stary 18-07-2012, 02:00   #21
sinrock
ford::advanced

Model: Mondeo
Silnik: 1.8
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Renowacja lakieru w moim wykonaniu

Cytat:
Dlatego moja opcja tzw, eko to jeden dzień pracy przy takim aucie i koszt 1/3 normalnej usługi detailingowej.
Ok ale powiedz mi co ty w ten jeden dzień jesteś w stanie sam zrobić przy aucie? Żeby zabrać się za polerkę od prawej, a nie lewej strony to trzeba wpierw lakier odpowiednio przygotować - jedynie ta czynność zajmie ci parę godzin w pojedynkę, licząc przy okazji że czyścisz przy tym także felgi i opony - jeżeli nie to masz w zapasie jakieś 45min. Jeżeli bierzesz pod uwagę czas pracy 8h/dzień to na polerkę i ewentualne nałożenie wosku pozostaje ci max 5h jak się uwijasz. Odejmę od tego 1,5h na mycie, suszenie i woskowanie po polerowaniu przy czym zostaje nam 3,5h, czyli mniej więcej tyle ile polerowanie zajmuje lakiernikowi... Oczywiście ten czas nie jest dokładny i ktoś się może za głowę złapać, że tyle sobie licze na przygotowanie auta ale pracując samemu mniej więcej tyle na dane czynności schodzi czasu. Nie wspominam tu jeszcze o masie szczegółów np. gdy nie masz dmuchawy żeby wysuszyć szczeliny przez co przy obklejaniu rantów przed polerką odkleja się miejscami taśma i trzeba odwalać robotę od nowa... Przez te parę godzin można co najwyżej odświeżyć lakier.

Wybacz ale dla mnie takie podejście nie ma racji bytu, chociaż wiem że warunki dyktuje rynek i mało kto jest w stanie zapłacić jak mówisz 3x więcej za tą samą usługę ale należy zauważyć, że polerka za 300zł, a ta za 900zł stoi na zupełnie innym poziomie, co sam przyznałeś. W dodatku nikt normalny nie jeździ polerować auta raz do roku, a najwyżej raz na klika lat - więc większy wydatek wydaje mi się ty bardziej uzasadniony.

Odnośnie lakierowania się nie wypowiadam bo to nie moja broszka. Wracając natomiast do cen w salonach to jest masa takich firm co oferują swoje usługi w przyzwoitych cenach np.: 1100zł za auto wielkości skody superb (cena wzięta prosto z salonu) jednak tam nie ma 1 osoby i kosmetyki nie kupuje się w opakowaniach po 0,5l dostępnych dla detalu tylko minimum w kilku litrowych opakowaniach przez co koszt jednostkowy zrobienia auta znacznie maleje.

Ostatnio edytowane przez sinrock ; 18-07-2012 o 02:03
sinrock jest offline   Odpowiedź z Cytatem