View Single Post
Stary 19-07-2012, 22:34   #748
qdesigner
ford::amateur

Imię: Mariusz
Model: MK4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: TDCi wtryskiwacze - samodzielna naprawa i próba przelewowa

Witam ponownie!

Wyczyściłem wtryskiwacze w myjce ultradźwiękowej, poskładałem na mokro i skręciłem wtryskiwacz momentem 55Nm. Dodatkowo wymieniłem czujnik spalania stukowego.
I dalej klekot ...

Dzisiaj byłem na sprawdzeniu kodów wtryskiwaczy. Wszystkie są ok. Przy okazji sprawdziłem ciśnienie w układzie paliwowym ... wynik 999 bar. Powinno być mninimum 1050 bar. Wniosek z tego, że albo wtryski nie trzymają ciśnienia, albo pompa walnięta.

Sprawdziłem to odpinając wtyczkę od cewki i przewód przelewowy od każdego wtryskiwacza kolejno.
Po odpięciu wtyczki każdy wtryskiwacz powinien być zamknięty (przelew = 0ml) jak się okazało powoli kapało z każdego przelewu.
Świadczy to o przeciekaniu wtryskiwaczy, czyli nie trzymaniu ciśnienia przez nie.

Ponownie je wymontowałem, skręciłem momentem 60 Nm i zamontowałem. Teraz dużo ciszej pracują, jeszcze nie jest idealnie, ale słychać wyraźną poprawę.
Jutro sprawdzę jakie jest ciśnienie paliwa. Oraz jak wyglądają przelewy.

Edit:

Dzisiaj rano zmierzyłem FRP - ciśnienie na szynie paliwowej i po dokręceniu wtryskiwaczy na 60Nm wyszło jakieś 1265 bar. Także pompa jest na 100% sprawna.
Wniosek z tego taki, że nie można jednoznacznie określić momentu skręcenia wtryskiwaczy. U jednej osoby wystarczy 55 Nm a u innej potrzeba 62 Nm.

Dlatego też w żadnej dokumentacji nie jest podany konkretny moment skręcenia wtryskiwacza, a jedynie moment ich dokręcenia do głowicy - 47 Nm.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez qdesigner ; 20-07-2012 o 12:01
qdesigner jest offline   Odpowiedź z Cytatem