Temat: [Mondeo 2000-2007] Sony 6CD + Bluetooth - jest czy nie?
View Single Post
Stary 24-07-2012, 22:58   #4
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Sony 6CD + Bluetooth - jest czy nie?

Wszystkie fordowskie moduły BT/VC podłączone są oryginalnie w wiązce głównej radia. Moduł BT/VC przekazuje informacje do/z radia (PIN, numer telefonu, widok pozycji ksiażki telefonicznej i list numerów ostatnio wybieranych i odebranych) poprzez magistralę CAN (2 przewody). Wyjście audio z modułu BT/VC podavane jest na AUX radia. Tak więc widać, że pomiędzy radiem a modułem wystarczy 5 przewodów. Moduł dostaje oczywiście jeszcze zasilanie oraz wejście mokrofonu i wejście AUX, ale to już w swojej wiązce, niezależnie od radia.
Co do umiejscowienia modułu - zwykle jest on umieszczony za poduszką powietrzną pasażera a nie za nadmuchem środkowym. Trzeba popatrzeć jeszcze raz. Jak wygląda moduł BT/VC wystarczy przeglądnąć wątek o doinstalowaniu BT/VC.
Generalnie - nikt jeszcze (z tego co wiem) nie widział europejskiej wersji radia fordowskiego z modułem BT wbudowanym. Tak więc, jeśli www.etis.ford.com pokazuje Ci po podaniu VIN, że powinieneś mieć BT, to szukaj dalej. Dodatkowo, wraz z BT praktycznie zawsze jest wejście AUX (w schowku czy gdzie tam jeszcze je montowano), więc po tym także możesz próbować dojść.

Na koniec uwaga ode mnie - moim zdaniem nie miałeś i nie masz BT (w 2004 w Fordach taki moduł jeszcze nie występował albo był niesłychanie rzadki), natomiast mogłeś mieć zamontowany zestaw głośnomówiący Nokii z podstawką pod konkrety telefon tejże Nokii. Takie wynalazki w tamtym czasie zdarzały się dość często i Ford je także montował. Sprawdź dobrze co pisze etis. Tu masz link do takiego wynalazku (NOKIA HFU-2) właśnie z mondeo MK3: http://allegro.pl/nokia-hfu-2-zestaw...380416039.html

Powodzenia.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 24-07-2012 o 23:09
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem