Odp: P242F Zapchany DPF, Tryb awaryjny
Witam. Chciałem się podłączyć do tematu bo czytam od kilku dni różne wątki i nie do końca mogę rozszyfrować co padło w mojej foczce. Objawy miałem takie jak zakłądający wątek kolega login w swoim Mondeo - zapalił mi się "check engin" i komunikat "awaria układu silnika", auto weszło w tryb serwisowy. Pojechałem do znajomego sprawdzić co to za błąd i wyszło P242F czyli zapchany DPF. Ze względu na przebieg (niecałe 60 tys.) podejrzewałem jeszcze, że może skończył się płyn do DPF ale żadnego takiego błędu nie wywaliło. Stwiedziłem więc, że to możliwe że się zapchał bo ostatnio nie robiłem żadnej trasy a żona ma blisko do pracy więc pojechałem do ASO wykonać usługę "DPF-regeneracja stacjonarna". Po całym dniu pobytu w ASO odebrałem taki jak zostawiłem. Stwierdzili, że wykonali dopalenie i odziwo poszło szybko, skasowali błędy ale nawet nie wyjechali na jazdę próbną, bo znów wywala błędy i tryb serwisowy. Ponownie pojawia się zapchany DPF i błąd czujnika zaworu EGR. Nie wiem czy wycięcie DPF-a (bo jestem już bliski takiej decyzji) załatwi oba problemy, czy może zacząć od czyszczenia EGR. Nie wiem czy EGR jeżeli jest z czujnikiem a nie podciśnieniowy to czy nadaje się do "zaślepienia"?. Jak przekręcam zapłon słyszę go jak cicho piszczy i jak zgaszę to też go chwilę słychać więc "na ucho" jakby działał. Ktoś ma jakieś konstruktywne - najlepiej poparte doświadczeniem pomysły? Będę wdzięczny za pomoc.
P.S.
Dzwoniłem do jednego z partnerów V-techu i zasugerował mi, że przyczyną móże być jeszcze czujnik różnicy ciśnień DPF-a i teraz to już całkiem nie wiem, w którą stronę uderzyć.
Ostatnio edytowane przez marcysia ; 25-07-2012 o 14:14
|