Witam Panowie,
Tez 1.8 Duratec + LPG Sekwencja. Ale regularnie serwisowany w serwisie Boscha.
A ze juz na gazie pomyka prawie 2 lata - to moje wnioski (potwierdzone - a nie bajtle) moze sie wam przydadza.
1. Kazdy Duratec spala olej przy LPG. Niestety potwierdzone. Pytanie tylko ile - zalezy to od kilku rzeczy - min. przebiegu, rodzaju oleju, stopnia zuzycia uszczelniaczy pierscieni itd. Trzeba nader czesto kontrolowac !! To bardzo istotne. Przy Gazie tak juz jest. Panom, ktorzy twierdza, ze im nie bierze, GRATULUJE (szczerze). Jednak chce poinformowac ze to ze zacznie brac jest tylko kwestia czasu, a dokladniej stopnia zuzycia uszczelniaczy przy cylindrach.
2. Do
strzalkozi to ze ci spala 5 l nie jest normalne, ale znam przyczyne. Padlo ci uszczelnienie jednego z cylindrów, ale od strony wlasnie glowicy. Wycieku nie bedzie fizycznie nigdzie - bedzie to przepalal. Takze wszystkie plyny beda czyste, nie bedzie osadu na wydechu, nie bedzie wycieku na silniku ani pod nim. Minusem jest to, ze koszt robocizny + wymiany (wraz z planowaniem glowicy) to ok 2000zl moze ciut wiecej z hakiem.
3. Do klubowiczy wazna informacja (przynajmniej mnie to zdziwilo). A wiec Duratec z przebiegiem 150kkm + , to juz silnik wyeksploatowany i wymaga zmiany najlepiej na olej mineralny. Wiem, ze to szokujace (sam mam Japonczyki co prawda nie na gazie ale maja po 200, 300kkm i zero zuzycia, jezdza na polsyntetykach). Przy LPG na Duratecu - jak macie tak od 150 w gore - polecam zmiane. Oczywiscie nie dotyczy to tych, ktorych Duratec nie polyka oleju.
4. Tutaj przestroga. Owszem Mondziak potrafi spalic i caly zapas oleju w bardzo krotkim tempie. Trzeba na to uwazac, gdyz kontrolka oleju zapala sie dopiero gdy zostaje okolo 1 litra w ukladzie oleju. A wiec bardzo bardzo blisko........
Powyzsze "rady" informacje sa zebrane na podstawie wlasnych doswiadczen, nie maja na celu nikogo ukierunkowywac co robic - tylko pokazac na co uwazac. Nie "medrkuje", na LPG przejechane 30kkm. Takze uwazajcie tam bracia Mondeowicze
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.