View Single Post
Stary 31-07-2012, 15:44   #1
bcvy
ford::amateur

Imię: Maciej
Model: Focus C-MAX
Silnik: 1,6 TDCi
Rocznik: 2003
Domyślnie Naprawa turbiny - 10.000 zł ?!

Witam ! Jestem świeżym posiadaczem Focusa C-Max z silnikiem 1.6 TDCi (posiadam go od 2 dni). Autko kupione w komisie ze sporym przebiegiem (178.000). Byłem dzisiaj w warsztacie i zostawiłem autko do wymiany rozrządu, płynów "ustrojowych", oleju, filtrów etc. W trakcie rozmowy z mechanikiem wywiązał się temat turbiny w tym model. Pan mechaniki stwierdził ,że są to silniki o bardzo awaryjne pod tym względem a koszt naprawy jest nieopłacalny, pokazał mi nawet kalkulację kosztów zrobioną dla innego klienta, która opiewała na 10.000 zł (!!)Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Wg. mechanika koszty biorą się z tego, że wymienić należy od razu wszystko co ma jakikolwiek związek z olejem. Montaż regenerowanej turbiny skutkuje tym, że auto wraca po 2/3 miesiącach do warsztatu. Aha i ponoć żadne serwisy nie chcą już naprawiać tych silników. Powiem szczerze, że jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o mechanikę, a rozmowa z tym panem na serio mnie nastraszyła, tym bardziej ,że włożyłem w auto dłuuugo oszczędzane pieniądze. Proszę o komentarz forumowiczów ile jest prawdy w rewelacjach tego pana i czy należy się bać ?
bcvy jest offline   Odpowiedź z Cytatem