Temat: [Focus 1998-2004] Nagły spadek mocy.
View Single Post
Stary 02-08-2012, 01:08   #1
don gorgon
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 zetec
Rocznik: 99r
Domyślnie Nagły spadek mocy.

Witam.
Dzisiaj kupiłem Forda Focus mk1 1.8tddi 66kw. Jadą z Bydgoszczy do Warszawa, pierwsze 170 km było wspaniałych, gdyż byłem zaskoczony dynamiką tego silnika( nie spodziewałem się takiej energii), do momentu aż przede mną pojawił się traktor. Zwolniłem (bo nie mogłem wyprzedzić), w momencie gdy zrobiło się miejsce wrzuciłem 3 bieg wcisnąłem gaz i samochód przez chwile zbierał się jak na początku a w połowie traktora , tak jakby się czknął i stracił werwe. Dalszą drogę do Wwa przejechałem z brakiem mocy, więc każde wyprzedzanie to była mordęga. Samochód wolno przyspiesza ale prędkości osiąga, tylko po dużo dłuższym czasie ( rozpędziłem do 140-150 bez problemu), jedynym minusem jest sposób w jaki to osiąga. Turbine bym wykluczył (moge się mylić) bo samochód ciągnie ale słabo (czuć że przyspiesza ale jak mocniej wcisnąć pedał gazu to tylko wzrasta spalanie, a nie przyspieszenie). Chciałem się dowiedzieć czy może to być wina paliwa jakim został zalany? Mierzony czas do 100, bez strzału ze sprzegła tylko z normalnego ruszenia to 20s(a więc bardzo dużo).
Może ktoś się spotkał z takim problemem i będzie potrafił powiedzieć od czego zacząć sprawdzenie.
Z góry dziękuje.

PS; pod wieczór przejechałem się nim po warszawie i tak jak by ciut lepiej się zbierał, ale dalej na 1/4 wcisniętego gazu samochód jako tako przyspiesza, lecz przy mocniejszym wciśnięciu wzrasta hałas i spalanie a prędkość bardzo powoli. Myślę również że to nie EGR bo samochód nie kopci. Jedynie na luzie jak wcisnąć gaz (z chęcią wchodzi na obroty) to wypuści mało chmurke .

PS2: Dodam że po rozgrzaniu gdy stoje na światłach obroty a czasem nie faluja( jak czytałem to są to objawy padającej pompy paliwowej). Czy to prawda?

Ostatnio edytowane przez don gorgon ; 02-08-2012 o 01:14
don gorgon jest offline   Odpowiedź z Cytatem