View Single Post
Stary 06-08-2012, 21:04   #1
SmileUs
ford::beginner

Imię: Karol
Model: focus mk1 '99
Silnik: 1.8
Rocznik: 1999
Domyślnie zaginione elementy, niespadające obroty i wiatraki non stop

Witajcie,
mam taki problem. Kupiłem jakiś czas temu Forda Focusa mk1,
czas oswojenia się z wnętrzem mam już za sobą (m. in. naprawa cięgna bowdena), odkurzanie skrupulatne całej tapicerki też(plus znajdowanie rekwizytów poprzedniego właściciela), teraz zajrzałem głębiej w komorę silnika i tak...

Problem 1
Znalazłem tam takie cuś:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

i pytanie do Was... gdzie to powinno być wczepione? U mnie to sobie wisiało... ot tak.

Problem 2.
Natomiast czujnik w kabinie przy liczniku od razu po odpaleniu zimnego silnika pokazuje że silnik jest ciepły i załączają się wentylatory.

Problem 3
Poza tym praktycznie nie można hamować silnikiem. Obroty spadają bardzo wolno.
Wyczyściłem silniczek krokowy, uszczelniłem przewody podciśnienie (był pęknięty - gdzie można nabyć zamiennik?) i poprawiło się na tyle, że sam już nie przyspiesza i nie zwiększa obrotów na biegu jałowym. Natomiast działa jak tempomat utrzymując często te same obroty... A tempomatu nie mam.

Problem 4. Zagadka dla najbystrzejszych
Do czego służy ten element? Gdzie powinien się znajdować. Znalazłem go wrzuconego w schowek za siedzeniem kierowcy...

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
SmileUs jest offline