View Single Post
Stary 09-08-2012, 15:25   #7
gorilas
ford::average

Imię: Michal
Model: Focus II FL
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Wyciek zielonego płynu z chłodnicy klimatyzacji.

Odgrzewam temat, bo rowniez u mnie w chlodnicy klimatyzacji stwierdzono(?) wyciek.

Generalnie, od kupna nowego MK2 FL w styczniu 2009 nie robilem nic z klima az do maja 2012. Tzn. zakladalem (pewnie blednie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ze przez okres gwarancji cokolwiek trzeba bylo robil z nia Germaz we Wroclawiu gdzie kupilem i serwisowalem samochod, a w maju po raz pierwszy zajalem sie nia sam. Uklad sie nie wlaczal (dzialal na pewno do konca 2011), dobito gaz z barwnikiem, wszystko dzialalo przez ~4 tyg po czym wydajnosc chlodzenia zaczela juz wyraznie spadac.

W jednym serwisie nie znaleziono nic i zaproponowano znow dobicie gazu i barwnika, w drugim pokazano mi ledwo swiecaca pod UV zielonkawa plame na chlodnicy klimy, mniej wiecej na wysokosci prawego reflektora. Wyrok: chlodnica klimy do wymiany, cena wszystkiego 900zl. Przy okazji i w tym i w jeszcze jednym serwisie powiedziano mi ze w Focusach, Mondeo a oprocz tego szczegolnie w Citroenach z tego okresu tego typu usterka chlodnicy po 3-3,5 roku uzytkowania to normalka, wrecz plaga, oprocz tego ze sa nawet tego typu usterki w okresie gwarancji i serwisy wymieniaja to jedynie pelnoplatnie (!) argumentujac ze to zuzycie / nieprawidlowe uzytkowanie.

Czy ktos moze polecic warsztat we Wroclawiu gdzie dokonac wymiany, w miare pewnie i nie drozej niz za te 900zl? Producenta chlodnicy, tak aby pozyla nie krocej niz nastepne 3 lata (np. Hella)?
A tak oprocz tego, ktos slyszal o tej 'pladze'?

Z gory dziekuje za odpowiedz
gorilas jest offline   Odpowiedź z Cytatem