View Single Post
Stary 10-08-2012, 14:29   #1
kozak1963
ford::amateur

Imię: Zbyszek
Model: S-max
Silnik: 1,8tdci
Rocznik: 2009
Exclamation Brak zasilania panelu nawigacji oraz radia

W związku z tym, że jest to mój pierwszy wpis, proszę wszystkich o wyrozumiałość. Opisany przypadek może zaoszczędzić innym nerwów oraz czasu. Kilka dni temu będąc w podróży, z dnia na dzień padł 3 letni akumulator w moim 3 letnim S-maxie. Napisałem padł, gdyż nie mogłem inaczej napisać, gdyż napięcie jego wynosiło jedynie 3,5 V. Zakupiłem więc nowy akumulator, całkowicie bezobsługowy (kontrola elektrolitu w S-maxie jest niemożliwa bez demontażu kilku elementów wraz z akumulatorem). Podpiąłem nowy akumulator, najpierw minus, później plus (odwrotnie się nie da). Wszystko zaczęło działać oprócz zestawu nawigacji wraz z radiem (brak zasilania, czarny panel). Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, najpierw pod schowkiem pasażera, a następnie w komorze silnika i wszystkie okazały się Ok. W bagażniku nie sprawdzałem, gdyż uznałem, że nie ma takiej potrzeby. Nawigacja wraz z radiem pozostawała niewzruszona. Zdecydowałem się wracać z siedemset kilometrowej podróży bez radia. Na szczęście miałem „żywe radio” – trzy kobiety w kabinie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Po przybyciu do miejsca zamieszkania sprawdziłem ponownie bezpieczniki i znów bez zarzutów, a wtedy natchnęło mnie, bym ponownie odłączył plusową klemę – problem zniknął, pojawił się ekran z kodem do wpisania. Terapia wstrząsowa, widocznie tak nieraz musi być, kiedy mamy do czynienia z coraz większą ilością elektroniki.
kozak1963 jest offline   Odpowiedź z Cytatem