View Single Post
Stary 15-08-2012, 23:56   #1
mojmistrz
ford::professional

Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999
Domyślnie Brak ładowania, alternator czy coś błahego ?

Witam.

Od niedawna jestem posiadaczką Forda Focusa z 99r 1,8 TDDi 90kM, jakiś czas temu, podczas jazdy,pierwszy raz zapaliła się kontrolka braku ładowania, po wyłączeniu i ponownym włączeniu auta problem ustał na jakieś 2tys. km. Gdy już całkowicie o tym zapomniałam, kontrolka postanowiła znów się zapalić, tym razem TYLKO na włączonej klimatyzacji, gdy używałam innych obciążeń oraz nawiewu bez klimy, problem ten nie występował. Zrezygnowałam po prostu z klimy i było ok. Do czasu. Teraz kontrolka zapala się sama z siebie, nie ma reguły, raz zapala się po przejechaniu kilku km, raz potrafi się nie zapalić nawet przez kilka tygodni. Istotny jest tutaj fakt, że aktualnie pojawia się ona TYLKO I WYŁĄCZNIE gdy auto jest mocno nagrzane przez słońce, kiedy postawię je w cieniu i cały czas stoi sobie w chłodzie - o dziwo - kontrolka się nie zapala.

Przejrzałam całe forum(to jak i wiele innych) i nic nie pasuje do tego, co obserwuję w swojej foczce.

Sprawdzałam ładowanie, wygląda to następująco:
1. Gdy kontrolka się nie zapala, na maksymalnym obciążeniu(klima,światła,wycieraczki,radio,ogrzewa nie szyb i lusterek) 13,9-14,5V, czyli wszystko ok.
2. Gdy kontrolka zapalona 11,9-13,3V czyli ładowanie bardzo słabe lub całkowity jego brak(po przygazowaniu wzrasta do 14,5V, kontrolka jednak nie gaśnie)

Dodam też, że gdy kontrolka się zapala, nie obserwuję żadnych objawów braku ładowania, nie spada mi moc, nie przygasają światła, oświetlenie zegarów, radio gra tak jak grało, ogrzewanie szyby nie wyłącza się, jedyna zmiana to ta irytująca lampka na desce rozdzielczej.
Auto nie ma też żadnych problemów z odpaleniem rano, nawet jak dojadę do domu z zapaloną ikoną(czasami 30km), po sprawdzeniu prostownikiem-pokazuje on, że aku jest w pełni naładowany, tak jakby żadnych problemów z ładowaniem nie było....

Uprzedzając pytania:
pasek się nie ślizga
koło pasowe ok
napinacze ok

Byłam u mechanika, stwierdził tyle co ja, kazał zostawić auto i miał rozebrać altek, ale podziękowałam, gdy usłyszałam, że za tą usługę woła 150zł. Chciałabym to sama jakoś rozwiązać, oszczędzając pieniądze.

Miał ktoś podobny problem ?
Gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny ?
Regulator, szczotki, łożyska, diody do wymiany ?
Możliwe jest, że jakiś kabel się przetarł, coś zaśniedziało ? Znalazłam jedno takie miejsce, gdzie izolacja była już martwa(ach, te fordowskie zabezpieczenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.), zaizolowałam, ale to chyba nie to, bo tydzień po zaizolowaniu znów powtórzyła się kontrolka na desce.
Kolega wspominał coś o możliwości odłączenia akumulatora, żeby zresetować kompa, może to pomóc ?

Alternatora sama nie wyciągnę, ciężko się do niego dostać bez kanału, a ja chyba ani na tyle wiedzy ani odwagi nie posiadam, żeby się tego podjąć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Proszę, podsuńcie mi coś, bo ja już nie mam siły.

Ps.
Nie patrzcie na nick, to konto znajomego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na wszelkie pytania, w miarę możliwości, odpowiem jeszcze dzisiaj lub dopiero jutro.

Z góry dziękuję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mojmistrz ; 16-08-2012 o 00:18
mojmistrz jest offline   Odpowiedź z Cytatem