View Single Post
Stary 16-08-2012, 12:57   #4
mojmistrz
ford::professional

Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Brak ładowania, alternator czy coś błahego ?

Jasne mjprzem, najlepiej wymieniać co się da, nie sprawdzając, czy to w ogóle potrzebne. Wydam ponad 200zł na zbędną wymianę, a problem dalej będzie istniał. Sama wolałabym chociaż częściowo dojść do tego, co się dzieje z autem, bo zaufania do mechaników w moim mieście nie mam, to moje pierwsze auto więc nie wiem gdzie i kto ma dobry zakład. Znajomi nie znają w moim mieście nikogo, kto mógłby być godny zaufania, bo są z innych miast, a i tak większość z nich sama robi coś przy samochodach, a że mieszkają daleko-za mój nie ma kto się zabrać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Benio - przejrzałam temat, który mi podesłałeś, jednak to nie to. Problem nie dotyczy ciepłego silnika, bo gdy jadę w chłodny dzień nic takiego się nie dzieje z autem. Mogę zrobić 300km, z licznymi przystankami, dużym obciążeniem dla alternatora i problemu brak.Tylko gdy na dworze jest gorąco, więc nic mi tamten wątek nie da.

Dzisiaj doszłam do pewnych wniosków, może istotnych.
W zimny dzień, często nagrzewałam wnętrze auta, używając klimatyzacji, wszystko ładnie chodzi, nie zapala się kontrolka. Gdy chcę użyć klimy do schłodzenia-kontrolka pojawia się.
To samo jest z nawiewem bez klimatyzacji. Chłodno-używam nawiewu na szyby, żeby je odparować i nagrzać auto(a do tego silnik musi się rozgrzać), kontrolki brak. Używam nawiewu do lekkiego ochłodzenia auta-kontrolka się pojawia, czyli znów ma to związek z nagrzanym od temperatury zewnętrznej autem. Wniosek: problemu szukać tutaj, a nie od razu wyciągać bebechy z auta.
Może to być od zbyt niskiego poziomu elektrolitu ? Uzupełniałam go już dawno temu, dopiero wczoraj w nocy skojarzyłam te fakty, nie wiem tylko, czy słusznie. Ma to jakiś wpływ ?
mojmistrz jest offline   Odpowiedź z Cytatem