Temat: [Mondeo 2007-2014] buczy po zgaszeniu - zaworek podcisnienia
View Single Post
Stary 21-08-2012, 20:26   #22
eclipse
ford::expert

Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: buczy po zgaszeniu - zaworek podcisnienia

Mam S-Maksa /2007r. 2.0L 143kM.od 2-ch lat buczy w nim zaworek od turbiny ( ten głębiej zamontowany) silnik nie stracił na mocy.Jedyne co , to zaolejony dolot rura do interkulera dalej sucho
.W poprzednie lato rozebrałem i poczyściłem dolot, rury ,interkuler- była minimalnie mgiełka na wejściu do interkulera.
Po roku słychać leciutkie pogwizdywanie na biegu przy 1800-2000 obr/min. i widać zaolejone połaczwnie rury z interkulerem. Po rozkreceniu i wyczyszczeniu mocno skreciłem i dla pewnosci owinołem szczelnie to połaczenie taśmą uszczelninajacą.(byłem przekonany ze jest tam nieszczelność i dlatego pogwizduje ) Zonk...... 1800 fiiii.....2000 obr/min.
Dzisiaj odkręciłem przepustnice, rurkę metalową do EGR i zaslepiłem blaszką zawór EGR.
Wszystko wyczyściłem (w dolocie było tłusto -ale nie tak jak poprzednio) .rura od EGR sucha okopcona. Skręciłem i odpaliłem przejechałem się zrobiłem test zegarów. Błedu nie wyrzuca nowego poza starymi .( DTC#01 C41568 i drugi DTC#02 C41668 .których nie rozumiem ). Pogwizduje tak samo , po zgaszeniu silnika słychać bbrrrrr........przez 8-10 sek.to zaworek podciśnienia od turbiny. Pytanie do fachowców ; czy jeśli zaślepiłem EGR a jest tam sprawny zaworek taki sam jak od turbiny to czy mogę je zamienić ?....bo chyba jest teraz zbedny . Jak sprawdzić dokładnie szczelność dolotu ?......... (podejrzewam to pogwizdywanie .) kto wie co to sa za błędy ?.