Odp: bardzo wysokie spalanie tdci
Ciekawi mnie bardzo to spalanie. Namówiłem ojca na MK3 i teraz ogromnie narzeka na spalanie. Wziąłem od niego MK2 i na 800 km wyszło mi z tankowań 5.5l/100km (jazda średnio ostra, 70% trasa). MK3 z kolei nie chce zejść poniżej 8l na trasie... Pojazd jest przecież niecałe 100 kg cięży co odpowiada wadze jednego pasażera! To nic biorąc pod uwagę ilość lepszych rozwiązań w TDCi (wtrysk bezpośredni, zmienna geometria, 16 zaworów).
Precyzując problem w TDCi MK3:
Pojazd trochę poddymia i to nawet przy lekkim podgazowaniu. To mnie od razu skłania ku sprawdzeniu doładowania i braków powietrza. Nie chcę jednak sprawdzać naocznie, bo można coś przegapić, ale zapiąłbym manometr, podciągnął go do kabiny i sprawdził ile wynosi doładowanie pod obciążeniem. Jakie powinno być ciśnienie?
Wtryski na razie wykluczam: rocznik koniec 2004, udokumentowany przebieg 98 tys.
I druga sprawa. Oprócz doładowania problemem mogą być zabrudzone czujniki. Gdzie ich szukać? Czytałem, że jeden jest w IC. Co to za wynalazek?
Trzecia sprawa. Jak to jest, że MK3 przy brakach doładowania dość sprawnie jedzie, tylko "chleje" po 12l i dymi (tak jest z tego co czytam)? Staruszek MK2 przy braku doładowania ma bardzo małą moc, w ogóle nie jedzie oraz spala 3l/100km (bo już w latach '90 wymyślono, że jak nie ma powietrza to nie ma po co ładować paliwa do silnika) - to akurat sprawdziłem naocznie...
Ostatnio edytowane przez peterpz ; 21-08-2012 o 22:38
|