Elektryka - kilka pytań
Przede wszystkim Witam kolegów bo to mój pierwszy post.
Jako że ostatnio wpadł mi w ręce pewien Focus (2003, 1,8 w Dieslu) a ze małe mam doświadczenie z Fordem to mam kilka pytań do Was i liczę ze mi pomożecie
- Dostępna jest gdzieś na forum (bo nie zauważyłem) książka z serii: "sam naprawiam"?
- Jak wymontować przycisk otwierania klapy bagażnika z deski rozdzielczej? Trzeba rozbierać całą deskę czy jest on jakoś wciskany?
- Ważna sprawa: Alarm. Wygląda na to ze w samochodzie jest seryjny alarm, tylko że działa on tylko w przypadku otwarcia maski silnika. Wiecie może czy te alarmy były jakoś programowane czy raczej usterka fizyczna (krańcówki w drzwiach raczej ok bo światło wewnętrzne reaguje prawidłowo). Gdzie w ogóle znajduje się centralka seryjnego alarmu, a już jak by ktoś miał jakiś schemat elektryczny albo chociaż był w stanie podać jaki model alarmu montowali w tych focusch to bajka.
- Czy napięcie ładowania 14,1V na zimnym silniku jest normą w tym dieslu bo mi się wydaje ciut za małe.
- I tak na koniec: jakieś wady seryjne tego modelu na które warto zwrócić uwagę?
Pozdrawiam
|