View Single Post
Stary 22-08-2012, 19:26   #854
bolek-tarnow
ford::expert

Model: VW Passat
Silnik: 2.0 170KM
Rocznik: 2008
Domyślnie sprężynka powyżej 2500 obrotów i brak mocy

Witam wszystkich,
wiem że jest już kilka tematów o sprężynce, że były już podobne problemy opisane ale nie jest jednoznacznie podany sposób rozwiązania problemu - stąd nowy temat. Fajnie by było zebrać tu wszystkie niezbędne informacje potrzebne do zdiagnozowania usterki i podać ostateczne rozwiązanie. Mam nadzieję, że admini przychylą się do mojego zamysłu i nie zamkną ani nie przeniosą tematu.

Wiele się oczytałem na forum o migającej sprężynki ale ciężko doszukać się jednoznacznego rozwiązania problemu z Mondkiem.
Rozchodzi się o Mondeo MK3 z 2003r 2.0 TDCI 130KM automat.
Sprawa wygląda następująco:
- na biegach 1 i 2 mogę go ciągnąć do oporu i nic się nie dzieje.
- przy gwałtownym i mocnym przyspieszaniu na biegach 3, 4 i 5 powyżej 2500 obrotów zaczyna migać kontrolka świec żarowych i auto traci moc, coś jakby turbina się wyłączała. Po zgaszeniu i odpaleniu problem znika do kolejnego mocniejszego depnięcia jak to podałem wyżej. w Przypadku gdy rozpędzam go delikatnie to mogę go rozpędzić i do 200km/h
Byłem wczoraj na komputerze z Mondkiem i wykazane błędy to:
- P0100- przepływomierz powietrza autotest wadliwy
- P1211- usterka nieznana ale wyczytałem na forum co to może być
- P0251- elektryczna pompa paliwa zakłócenia działania
Przepływka została podmieniona i niestety nie zmieniło to stanu rzeczy. Natomiast jeśli ją odepnę to auto traci na mocy ale mogę go dociągnąć do końca obrotów na każdym biegu i sprężynka nie zapala się.

Proszę wskażcie mi konkretną przyczynę bo po przeczytaniu masakrycznej ilości postów nadal nie wiem gdzie szukać przyczyny problemu tzn czy to pompa, czy czujnik na szynie, czy jeszcze coś innego?!
Zaznaczam że wskazania komputera diagnostycznego nie wykazywały wtrysków, co prawda jeden był troszkę gorszy od reszty ale z tego co mechanik mówił to spokojnie można na tym jeździć.
Dodam jeszcze, że auto ma moc, pali od kopa, pracuje równo, nie dymi, turbina nie gwiżdże i czujnik wałka rozrządu jest koloru szarego czyli niby nie wadliwy.

Proszę pomóżcie.
bolek-tarnow jest offline   Odpowiedź z Cytatem