Cytat:
|
jest tam opcja alarmu u mnie jest odznaczony czy jak go zaznacze to włączy mi sie alarm??? (oczywiście nie mam sensorów ale na same drzwi może by działal) bo jakoś niechce mi się wierzyć było by to za łatwe
|
Włączy Ci się bez problemu, ale nie masz zainstalowanego zapewne zamka maski z czujnikiem zamknięcia i będziesz miał cały czas komunikat "otwarta maska" oraz nie masz syrenki alarmu - jest ona standardowo umieszczona z tyłu na nadkolu (tylnym) po stronie pasażera - we wnętrzu, za plastikiem. Opcja alarmu obwodowego (na czujniki drzwi i klap) działa zawsze jak się uzupełni brakujące elementy. Niestety zamki klapy z czujnikiem zamknięcia bardzo trudno dostać, a w ASO to wydatek rzędu 220zł. Nie da się też zastosować w prosty sposób dorobionej krańcówki bo ten czujnik działa w odwrotnej logice - zwarty do masy oznacza zamkniętą maskę, rozwarty - otwartą. Standardowe krańcówki dziłają odwrotnie. Fordowskie syrenki alarmu sa dostępne na allegro, choć czasm trzeba ich mocowanie nieco dostosować do otworu w karoserii.