Temat: [Mondeo 2000-2007] bardzo wysokie spalanie tdci
View Single Post
Stary 28-08-2012, 13:26   #248
MˇKA
ford::advanced

Imię: Tomaszek
Sk±d: OPole/EZG-Aleksandrow Lodzki/ZSWwinouj¶cie/PTUrek
Model: FORD S-MAX Tytanium SONY PREMIUM
Silnik: 2.0 TDCI 140KM/ 163 mapa by m.soszka
Rocznik: 2011
Domy¶lnie Odp: bardzo wysokie spalanie tdci

tak jak wczesniej pisalem po wymianie rury doładowania autko przestało dymic ( cos tam jeszcze wyleci bo pewnie zalega tego sporo jak pocisne mocno na 1 lub 2 albo wysoki bieg a mala predkosc czyli duze obciazenie ale to juz normalne zjawisko ) zbiera sie dobrze tylko dalej nie zostal rozwiazany problem wysokiego spalania - po wymianie rury testowe 100km w miescie -wynik ok.12l, podmieniłem przepływke ( ta trzeba przeczyscic bo nie wyglada ciekawie ) na ta co kupiłem ja po uprzedniej diagnozie ze niby to przez nia dymi i wogole, i zrobilem kolejna 100 coprawda nie byłem jeszcze zatankowac ale juz z poziomu wskazowki widze ze nie ma rewelacji i nic sie pewnie nie zminilo ( dzis lub jutro zajade zalac i napisze jak wyszło ) dlatego mam pytanko
- gdzie moze dalej lezec przyczyna ?
- czy ta przepływke trzeba w jakis sposob adoptowac do silnika ( jedno ASO mowilo ze tak inne ze nie ) czyli przeprowadzic tzw. mapowanie ?
dla przypomnienia auto jest po wymianie koncowek wtryskow nieco ponad 15tys km temu ,diagnostyce - bez bledow, ma wgrane nowe korekty wtrysków - ASO, filtry nowe, nie ma zadnych oporow na lini lozysko-piasta, reczny nie trzyma, nowy MAP Sensor, niby wszystko ok a jednak gdzies tkwi problem ktorego od 2 lat nikt nie jest w stanie rozwiazac

Buy FORD....Feel the Difference....Make your mechanic richer
MˇKA jest offline   OdpowiedĽ z Cytatem