Odp: Działanie wentylatora
Witam,
Od długiego czasu strasznie mnie denerwowało że po włączeniu klimy wentylator chłodnicy włączał się na drugi bieg i strasznie wył w końcu postanowiłem to naprawić, nie jestem specem od elektryki dlatego postanowiłem podejść do sprawy na tzw. chłopski rozum, po wymontowaniu wentylatora najpierw sprawdziłem czy jest przejście między wtyczką a rezystorem następnie omomierzem sprawdziłem czy jest przejście przez spiralę,(przed sprawdzeniem trzeba dobrze oskrobać metal z tego nalotu aby uzyskać kontakt elektryczny) wyszło mi 1,4 oma w takiej sytuacji jako winny pozostał ten mały termik obok spirali, udałem się do sklepu i zakupiłem termik na 240 stopni celsjusza za 3,8 zł. zastanawiałem się jak go zamontować w końcu ze względu na temperaturę zrezygnowałem z lutowania lecz poprostu zawinąłem końce styków i zacisnąłem szczypcami na stykach termika, po zmontowaniu wszystko działa dobrze i w końcu załączaniu klimy nie towarzyszy wycie wentylatora ( kręci się cichutko na pierwszym biegu), ale bezcenna jest satysfakcja z usunięcia usterki za grosze zwłaszcza po wejściu na stronę sklepu internetowego gdzie za taki rezystor chcą ponad 200 zł.
Ostatnio edytowane przez Toni999 ; 28-08-2012 o 16:42
Powód: uzupełnienie posta
|