Temat: [1,8 D i TD] warto webasto na zimę?
View Single Post
Stary 28-08-2012, 20:59   #16
ministerq
ford::professional

Imię: Marcin
Model: Ford fiesta mk4, mondeo mk4
Silnik: 1.8MTDI/170KM 2.0TDCI/140KM
Rocznik: 1998/2010
Domyślnie Odp: warto webasto na zimę?

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
że przede wszystkim w większości przypadków przyczyną jest słabe ciśnienie sprężania...
30-31 bar na cylinder w tym silniku to słabe ciśnienie sprężania? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja myślę że oczywiście sprężanie ma tu dużo do powiedzenia, ale nie byłbym taki pewien że odpowiada za większość problemów z odpalaniem tych silników zimą.
Ja na własnej skórze się przekonałem jak kolosalne znaczenie ma prawidłowe ustawienie pompy wtryskowej - tu chodzi niekiedy o milimetry. A już widzę te tabuny mechaników przy zmianie rozrządu, pieczołowicie ustawiających odpowiedni kąt wtrysku... Bo przecież jak cokolwiek może być źle, jak było na blokadach, a po złożeniu rozrządu do kupy silnik odpalił? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No, ale mniejsza z tym, z mojej strony koniec offtopa.