Odp: Lista ewentualnych usterek
Witam
od 5lat jeżdżę MK3 i poza usterkami mechanicznymi nie było problemów.Pół roku natomiast moja żona używa MK4 i tak ze względu na charakterystykę jazdy (krótkie odcinki)przybywał olej i nie dopalał się dpf.Usunąłem filtr w Tuneforce.Po miesiącu pokazał się błąd P003A i w ASO ,i zaufany mechanik stwierdzili ,że do wymiany zawór ciśnienia turbo.Zawór zakupiony w firmie polecanej przez kolegę Keisim został wymieniony.3 tygodnie ok i błąd ten sam.Kontrolka awaria silnika włącza się przy jeździe na granicy 3000 tyś obrotów na trójce (najczęściej przy wjeżdżaniu na wzniesienie)następnie tryb awaryjny który kasuje się po ponownym włączeniu silnika. Czekam na dodatkową diagnozę Tuneforce a może jakieś uwagi forumowiczów? Dodatkowo dziwna przypadłość świateł AFS.Ponieważ nasze drogi są wyjątkowo dziurawe zdarza się ,że podczas wjechania w dziurę na drodze włącza się komunikat awaria oświetlenia na conversie i po kilku minutach sama gaśnie .Sam układ doświetlania działa wg mnie prawidłowo tzn.oświetla zakręty i nie blokuje się.
Pozdrawiam
Grzegorz
|