View Single Post
Stary 31-08-2012, 21:46   #97
lamariusz
ford::beginner

Model: ford focus II
Silnik: TDCI 109 KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Fabryczne światła dzienne - mijania - wyłączenie

Powodzenie.
Podłączony przekaźnik R15, zmostkowanie pinu 1 z 26 ( ta czynnośc musi być starannie a połączenie pewne) i to wszystko. Ja fabrycznie nie miałem bezpiecznika 71 i 45, więc dwie drobne czynności i światła dzienne pięknie świecą, tylko w funkcji auto. Koszt całej operacji wyniósł mnie około 40 złotych- zakup przekaźnika fordowskiego typ podałem wyżej. Odnośnie wtyków, które należy kupić i przymocować do obu końców przewodu mostkującego, to w sklepie elektrycznym poprosiłem wszystkie rozmiary tych wtyków sprzedawca dał mi 3 rodzaje odpowiednie były największy i najmniejszy, każdy kosztował około 20 groszy. W pierwszej próbie zmostkowania zastosowałem przewód tzw. linkę, była zbyt miękka i do małego pinu nie mogłem go wpiąć, wyginał się. Dzisiaj zastosowałem kabel miedziany taki jaki prowadzony jest w mieszkaniach w ścianie, zazwyczaj w izolacji znajdują się trzy takie przewody ja wyciągnąłem z głównej izolacji jeden zaizolowany przewód z twardym środkiem rdzeniem i dopiero wtedy udało mi się wepchnąć , wpiąć wtyk w mały pin tam jest słabe dojście, z dużym nie ma problemu Zmostkowanie musi być pewne. Tak więc za 40 złotych w ffII przed liftem z 2005r mam oryginalne fabryczne światła dzienne wersja ghia z funkcją auto i czujnikiem zmierzchu i deszczu. Więc mogę smiało powiedzieć, że ffII przed liftem fabrycznie jest przystosowany do świateł dziennych. Zachęcam do łatwego montażu, szkoda kasy na jakieś dokładane światła dzienne za dużo wyższą kasę. Czytałem , że niektórzy taki przekaźnik jak ja kupiłem płacili około 10 złotych, to już naprawdę taniocha.
Do powyższych uszczypliwych postów nie odniosę się wykażę się większym rozsądkiem.
Pozdrawiam.
lamariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem