Temat: [Mondeo 2007-2014] 1,8 tdci - wykresy, dyskusje, po chipie..
View Single Post
Stary 03-09-2012, 21:10   #142
jakubb01
ford::amateur

Imię: Kuba
Model: Mondeo Kombi MK4 by VTech
Silnik: diesiel
Rocznik: 2009
Domyślnie Mondeo MK4 1,8 TDCI - pierwsze wrażenia po chipowaniu

Witam wszystkich zainteresowanych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W dzisiejszym poście chciałbym opisać pierwsze wrażenia po chipowaniu mojego Mondka.
Na wstępie kilka słów o samochodzie:Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mondeo MK4, rocznik 2009, 1,8 TDCI, przebieg 153.000 km.

Przed tygodniem udałem się do wyspecjalizowanego VTech Tunning celem modyfikacji programu fabrycznego.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przed wprowadzeniem zmian na hamowni zczytane zostały parametry fabryczne silnika ku mojemu zaskoczeniu wyglądały nie najgorzej.

Dane katalogowe są pewnie znane ale Ford podobno ma do siebie to, że rzeczywiste parametry bywają odmienne od założeń (szczegóły w załączonej grafice). Zaskoczył mnie zwłaszcza moment obrotowy.

Przechodząc do sedna.
Po około 1,5 godzinie został mi zwrócony mój ale jakże odmieniony samochód.
Zmiany są odczuwalne. Zwykle mulasty z turbodziurą diesel chodzi teraz dużo lepiej. Jest teraz bardziej dynamiczny i elastyczny.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zgodnie z sugestią VTech można spodziewać się również obniżenia spalania.

Od modyfikacji minęło zaledwie kilka kilometrów i dni więc są to pierwsze obserwacje.
O długodystansowych efektach napiszę później.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg przebieg.JPG (96.4 KB, 254 wyświetleń)
jakubb01 jest offline   Odpowiedź z Cytatem