Re: Drgania/Wibracje jakby koło robiło ósemkę? Potrzebuje podpowiedzi :D
Dwa miesiące temu miałem to samo. Przy prędkości od 80-100 km/h tylko przy przyspieszaniu rzucało lekko całą budą. Im więcej obrotów, tym bardziej. Po wizycie u dwóch niezależnych mechaników okazało się, że to prawy (od strony pasażera) przegub wewnętrzny (ten od strony skrzyni biegów). Mechanik wspomniał także o nadającym się do naprawy lewym przegubie wewn. Na początku rzucił nawet kwotą 5 tysięcy złotych za wymianę lewej i prawej półosi, a następnie zszedł do rezerwowej opcji- 1000 zł za regenerację za jego pośrednictwem w firmie MOTO-MAX w Toruniu.
Sprawę rozwiązałem następująco: Oddałem samochód do innego mechanika (w Poznaniu) i powiedziałem żeby wymontował półosie, które następnie wziąłem do kuriera i sam wysłałem do MOTO MAX (żeby nikt po drodze nie dodał od siebie stówki). Na drugi dzień od dostarczenia zadzwonił Pan, który potwierdził, że prawy przegub do regeneracji, reszta jest w dobrym stanie i standardowo zrobią mi konserwację profilaktyczną. Do wymiany było również łożysko podpory półosi (około 100 zł), które powodowało taki lekko piszczący szum w samochodzie. Odebrałem od kuriera półosie, zawiozłem do mechanika i wmontował zregenerowane.
Podsumowując: w poniedziałek oddałem samochód do mechanika, w czwartek wieczorem wróciłem nim do domu. Dodam, że samochód chodzi teraz cicho i przyjemnie i wszelkie problemy na razie ustąpiły.
Łącznie zapłaciłem:
- 520 zł w Moto-Max,
- 120 zł mechanikowi za same wyjęcie i włożenie półosi
- 70 zł za wysyłkę do Torunia. Powrotną wliczają w cenę.
Niżej z kosztami ciężko będzie zejść.
Ostatnio edytowane przez michup5 ; 03-09-2012 o 22:24
|