Temat: [S-MAX 2006-2015] Jakie felgi i oponki na zimę ?
View Single Post
Stary 05-09-2012, 00:26   #499
Zoltyy
ford::advanced

Model: byly dwa S-Maxy, jest Mazda CX-5
Silnik: był 2.5T, był 2.0 EB 240PS, jest 2.5 NA
Rocznik: był 2007, był 2012, jest 2016.
Domyślnie Odp: Jakie ogumienie na zimę ??

Cytat:
Napisał darioo3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam tylko cichą nadzieję ,że oponki o których mowa ,będą sie dobrze sprawowały .
Bo przecież o to tu najbardziej chodzi.
Mysle ze bedziesz zadowolony - jezdzilem na takich 2 sezony, jesli mialbym sie czepic to trzymanie boczne na czarnym+mokrym+zimnym asfalcie, aczkolwiek moglbyc na granicy podmarzania a wtedy nie ma mocnych poza kolcami (a i to nie do konca). Ten wniosek na podstawie jednego przypadku kiedy zaczelo mnie wynosic - podczas dodania gazu w zakrecie w 2.5T w ktorym zawor upustowy turbiny byl przyblokowany w pozycji "wszystko w silnik", wiec moze nie byc miarodajny.

Co do gumiarza ktory zamowil H na wlasna reke - dobrze miec myslacego, ja zamawialem telefonicznie w zakladziku w ktorym od lat 90-tych zmieniam kola, kupuje opony. Zamowilem oczywiscie XL, ale ze nie byla dostepna to pan pomocnik szefa na wlasna reke zamowil zwykle o indeksie 95 - "bo tamtych nie bylo".
Sam zastanawiam sie co zrobic w tym roku - czy zostac na stalowych 16" i zmienic opony na XL, czy szarpac sie na nowe wieksze, bo Titanium S na 16" wygladalby juz kompletnie do niczego.
Najchetniej zalozylbym stalowe 17", ale do S-Maxa takich nie ma (sa do Kugi), bo na alu mi szkoda kasy. Inna opcja jest kupno samych opon 18" i przekladanie na obecnych felgach - bolesne dla portfela, szkodliwe dla felg i nie wiem jak z zachowaniem szerokosci 235 na sniegu.