Odp: Ranking 2.0 TDCi 140KM realne spalanie i zasięg
Witam.
Wtrącę się do tematu posiadam Focusa II 2.0 TDCI 136 KM z 2005 roku na oponach 215/55/16 i mój przy jeździe 65% trasa 35% miasto pali 6,2 - 6,7 l/100 klima włączona cały czas i prędkości chwilowe nawet do 170km/h, a średnio jak idzie jechać na drodze to 120-140 km/h
I powiem wam ciekawostkę przestała mi działać klima w mocne upały pojechałem do "gościa" od klimy i okazało się że na postoju miałem bardzo wysokie ciśnienie w układzie klimy 28 BAR przez co czujniki ciśnienia klimy wyłączały klimatyzację aby jej nie rozwaliło a powodem były całkiem zapchane wszystkie trzy chłodnice (interculer, klimy i silnika) od strony zderzaka były niby czyste ale od środka między chłodnicami zapchane tak że praktycznie wentylator nic nie ciągnął powietrza.
Aby je dokładnie wyczyścić wymontowałem je z auta i po zamontowaniu z powrotem spalanie spadło średnio o 0,7-1 litra/100km a ciśnienie w układzie klimy do 12 BAR w upalne dni a tak normalnie to 8 BAR przez co silnika ma dużo lżej bo sprężarka klimy daje dużo mniejszy opór a silnik ma lepsze chłodzenie. Przebieg obecny focusa to 240 000km