gaśnie, serwis nie wie co to może być
Wiem, że temat był wałkowany, ale zazwyczaj dotyczyło to silników TDCI. Czytając forum za poleceniem kilku użytkowników udałem się do serwisu GODART i niestety otrzymałem telefon, że nie mogą poradzić sobie z problemem. Wrzucę krótką historię związaną z tym autem, może Wy będziecie w stanie mi pomóc, bo mi już opadają ręce...
"Ford Mondeo, 2001r, silnik 2.0 TDDI na pompie wtryskowej. Problemy:
Silnik po nabraniu optymalnej temperatury niespodziewanie gaśnie ( mruga pomarańczowa kontrolka od świec żarowych). Czasem jest to po 10km, czasem po 30k itd. Zazwyczaj tuż po samoistnym zgaszeniu istnieje możliwość od razu odpalenia auta i kontynuowania jazdy, a czasem nie. Bywa też tak, że w momencie kiedy zgasi się sam, odpalam ponownie i po dosłownie 3 sekundach auto gaśnie z powrotem. Auto zostało sprowadzone z niemiec i już tam były podejmowane próby naprawy usterki. Między innymi tuż przed wyjazdem 10sierpnia wymieniono czujnik położenia wału i auto już nie wyświetlało błędów. Przez całą podróż czyli 1300km problem się praktycznie nie powtórzył podczas jazdy, jednakże w połowie drogi w korku w którym auto stało około godziny czasu potrafił zgasnąć chyba z 4 razy, po wyjechaniu z korku w trasie problem się nie powtórzył. Po przyjeździe mniej więcej przez tydzień auto się sprawowało bezproblemowo. Potem stało u mechanika na wymianę kilku części eksploatacyjnych przez parę dni gdzie między innymi wymieniany był akumulator, bo podobno po 3dniach nie mógł odpalić. I właśnie po odebraniu od mechanika samochodu, auto znów gaśnie tak jak to opisałem w pierwszych zdaniach, jakby wymiana akumulatora wpłynęła może na ustawienie jakiś parametrów ? Może jednak nawet stary akumulator był dobry a po prostu coś zabiera prąd i stąd pojawia się problem z gaśnięciem ? Jako dodatek powiem, że w trakcie powrotu z niemiec zauważyłem taki dziwny przypadek nocą, gdzie co kilka minut wyraźnie zauważyłem że przez sekundę przygasają światła ( i mijania i na desce rozdzielczej, zegary) a potem znów świeciły poprawnie.
Dysponuję pełną dokumentacją serwisową tego pojazdu ale w języku niemieckim, wszystko tam jest opisane łącznie z tą ostatnią wizytą w serwisie, która ewidentnie na jakiś czas pomogła bo auto przejechało całą trasę w zasadzie bezproblemowo ( nie licząc przypadku w korku). Między innymi wiem, że pompa wtryskowa była wymieniana w maju zeszłego roku."
PS. te przygasanie kontrolek raczej nie ma nic wspólnego, czytając forum doszedłem do wniosku, że jest wina włączającego się wiatraka chłodnicy. Najchętniej sprawdziłbym przede wszystkim ten przekaźnik pod akumulator ale nie wiem jak ocenić jego stan.
Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 02-04-2016 o 09:05
|