View Single Post
Stary 06-09-2012, 09:45   #15
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Klimatyzacja wyłącza się przy dynamicznej jeździe, postoju i wyższej temperaturz

Cytat:
Napisał lukas_ko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
-i na koniec zapamiętajcie że jeżeli w na zółtej nalepce na przednim pasie pod maską na której jest podane że np. w układzie klimy ma być 650 gram czynnika chłodzącego to ma tyle być i nic więcej trochę mniej może być np. do 150 gram i też będzie chłodzić nawet trochę lepiej chłodzi układ klimatyzacji gdy jest odrobinę mniej czynnika chłodzącego ja miałem 50% tego co było podane na zółtej naklejce i też chłodziła klima ale wówczas już się zaczynała wyłączać bo go było za mało. Natomiast gdy dobijemy więcej czynnika chłodzącego na 100% nie będzie lepiej i dodatkowo zwiększymy ciśnienie w układzie klimy też tak miałem.
pozdrawiam
To jest akurat nieprawda.
przedewszystkim cisnienie w ukladzie nie wzrasta gwaltownie po przebiciu natomiast spada gwaltownie przy braku czynnika-dlatego doladowanie wiekszej ilosci czynnika niema bardzo znacznego wplywu na uklad natomiast jego niedobor ma. Przy problemach z wydajnoscia sprezarki dobicie wiekszej ilosci czynnika pomaga...natomiast jezeli sprezarka jest w dobrym stanie to niezrobi to wiekszego znaczenia.
A co do ilosci to wszystko zalezy od przypadku i ukladu..oraz nawet od ilosci oleju w ukladzie bo to nalezy kazda klimatyzacje indywidualnie rozpatrywac, a niestety jak niemamy samochodu od nowosci to NIKT nie wie ile tego oleju jest w srodku.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem