View Single Post
Stary 07-09-2012, 22:22   #103
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Fabryczne światła dzienne - mijania - wyłączenie

Cytat:
Napisał athlon64x4 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam!

Ja juz sie troche pogubilem - przerabiam temat od kilku dni i jakos nie moge sie w tym polapac - jest focus mk2 fl 2009 (nowka sprowadzona na zamowienie przez polski salon z Niemiec) z ksenonami ustawionymi w tryb skandynawski w gem'em jak poniżej. Czyjnik na szybie obecny. Co mam zrobic zeby odpalic pelne dzienne swiatla z dolozonym modulem led philipsa??
Po kolei:
1) GEM w wersji -D jaki posiadasz nie obsługuje czujnika deszczu/zmierzchu, a więc trzeba by było go wymienić na GEM wersji -C (tańszy, bez fabrycznych świateł dziennych, które i tak nie działają z xenonami) lub wersji -F (na wyrost, fabrycznych świateł dzinnych i tak się nie uruchomi). Jeśli będziesz dalej chciał działać - zapraszam na PW, mam sprawdzony GEM w wersji -C (z mojego samochodu). W Twojej sytuacji nie powinno się dokładać przekaźnika i bezpiecznika!

2) sprawdź na poważnie obecność czujnika deszczu/zmierzchu - bez przełącznika z pozycją AUTO i z GEMem, który go nie obsługuje jego obecność jest co najmniej problematyczna

3) jeśli będziesz miał czujnik deszczu/zmierzchu i GEM w wersji -C lub -F, to trzeba dołożyć już tylko przełącznik świateł z pozycją AUTO. Wycieraczki powinny działać w trybie AUTO z takim przełącznikiem, jaki masz.

No a potem to już nie trzeba żadnych przekaźników i bezpieczników, tylko dołożyć LEDy zgodnie z ich instrukcją (mają własny sterownik, niezależny od GEM i wykrywający włączenie świateł pozycyjnych w celu wyłaczenia DRL).

Całość jeszcze trzeba poprawnie zaprogramować - najlepiej programem ELMconfig.

No i najważniejsze - do ładu będzie trzeba dojść z tą dziwnie zrobioną instalacją świateł skandynawskich (no bo chyba w tym celu zrobione zostało to straszne druciarstwo widoczne na zdjęciu pierwszym...)

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 07-09-2012 o 22:32
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem