View Single Post
Stary 18-09-2012, 19:25   #29
Markoo
ford::advanced

Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012
Domyślnie Odp: Opony zimowe obowiązkowe - szczegóły w artykule

Cytat:
Napisał rotor Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ew. napisz co masz na myśli z tymi lepszymi i o jakie okoliczności chodzi, bo może faktycznie czegoś nie załapałem i niepotrzebnie się produkuję
Najlepiej będzie, jak posłużę się przykładem:
Załóżmy, że mamy auto idealnie wyważone, (takie w którym w zakręcie dochodzi do poślizgu równocześnie przedniej i tylnej osi przy stałej prędkości) fajnie, więc potrzeba jednakowych opon, by tak idealnie się zachowywało. Ok, ale zapełniłeś bagażnik i tył jest zdecydowanie cięższy, więc już jeśli dojdzie do poślizgu, to wcześniej wyleci nam przód.
By to skorygować, przydałoby się mieć lepiej przyczepne opony na przodzie.....
to jeden z przykładów, inny :
Jedziemy czystą częścią drogi, nagle musimy się usunąć.. wjeżdżamy na pobocze jedną stroną.. tak wiec przydałoby się nam opony przystosowane do tego, co tam jest na tym poboczu, czy to śnieg czy piasek...wiem ESP i inne 3-literowe skróty będą nas ratować, ale czy zawsze dadzą radę?

Generalnie dobór opon będzie zawsze kompromisem, dla jednego to kolce będą za mało, a dla kogoś co ma wycieczki na południe Europy, to pewnie lepsze będą uniwersalne w zimie, a jak ktoś jeździ tylko w słoneczne dni, to dla niego slicki będą najbezpieczniejsze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jak mowa o nadlewanych i innych wynalazkach noname, to ja zaproponowałem taką alternatywę, która wcale nie musi być mniej bezpieczna, a dlaczego? jw.

Cytat:
Napisał Undercover
wprowadzeniem obowiązkowych świateł mijania za dnia?
Idiotyzm który nic nie zmienił.
"Włącz światła, włącz myślenie" a niby to przed propagowaniem tegoż hasła to my bezmyślnie jeździliśmy?
Ciekawe że jakoś entuzjazm w sprawie świateł cichaczem wygasa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Markoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem