18-09-2012, 20:24
|
|
|
ford::advanced
Model: fokus mk 2 audi a2
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2006
|
Odp: Problem z filtrem cząstek stałych
Cytat:
|
Kiedyś, jak jeszcze miałem dpf w foce kupiłem na allegro płyn EOLYS 176, teraz chyba jest sprzedawany inny - musisz popytać fachowców, aso.
Zbiorniczek na płyn znajduje się przy tylnej osi, jest nieprzeźroczysty i nie widać ile jest jeszcze płynu w środku. Zbiorniczek ma dwa otwory jeden wlewowy drugi przelewy. Kupuje się zestaw składający się z butelki z płynem i drugiej pustej. Odpowiednio podłączasz rurki zbiorniczek - butelki. Płyn wlewasz do momentu przelania się płynu do pustej butelki. Do zbiorniczka wchodzi niecałe dwa litry płynu - około 1,7l.Aby taką operację wykonać należy podnieść na podnośniku. Płyn jest upierdliwy, zostawia ślady na ubraniu - trzeba uważać żeby się nie poplamić. Po całej czynności, należy wprogramować IDS'em dolewkę płynu.
Generalnie żałowałem później, że robiłem dolewkę (pieniądze, czas). W silniku cały czas przybywało oleju, samochód tracił moc, problemy ... Po około pól roku, zaświeciła się kontrolka awarii silnika. Zjechałem, akurat po drodze było aso. Próba statycznego wypalenia nie udała się. Przy przebiegu 130kkm filtr był do wymiany, zaproponowali wymianę na nowy za 4,5kkzł + robocizna. Podziękowałem i pojechałem do v-techu na usunięcie. Jeżdżę bez filtra prawie rok - żadnych problemów z olejem, mocą. Auto dostało nowe życie.
|
najlepiej jak by w salonie już podczas odbioru auta proponowali wycinkę tego DPF-a za darmo w zamian za tą puszkę dla nich i każdy by był zadowolony
|
|
|