Temat: [Focus 2004-2008] 2007r. opony zimowe 185/65/14??
View Single Post
Stary 18-09-2012, 20:44   #4
Rafael99
ford::amateur

Model: Ford Focus Combi Mk2
Silnik: 1.6 TDCi (66 kW)
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: mk2 2007r. opony zimowe 185/65/14??

Witam
podepnę się pod temat żeby nie zakładać nowego (spędziłem 30 min na szukaniu tematu o oponach i wszystkie które znalazłem były zamknięte, więc boję się zakładać nowy, żeby nie został od razu zamknięty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stoję przed koniecznością zakupu opon zimowych. Po przeczytaniu wielu opinii waham się między trzema modelami:
Wpływ na wybór tych trzech opcji miały dwa czynniki: wyniki testów ADAC (KLIK!) oraz kwota jaką dysponuję - do 270 zł/szt

Czy ktoś z Użytkowników mógłby pomóc dokonać wyboru? Samochodem jeżdżę po mieście oraz po drogach krajowych/szybkiego ruchu na dłuższe dystanse. Jeśli mam jeździć po śniegu to zazwyczaj ma to miejsce w osiedlowych uliczkach czy bocznych drogach. Nie jeżdżę po górach, ani po bezdrożach.

Do tych opon chcę zakupić stalowe felgi. Na chwilę obecną mam założone letnie opony na felgi 15" (mam opony 195/65/R15). Po lekturze kilkunastu postów chciałbym zapytać czy powinienem kupić felgi 15" z przeznaczeniem na opony zimowe czy mniejsze? I drugie pytanie - czy rozmiar opony zimowej, nad którym się zastanawiam (195/65/R15) to dobry wybór? Czy może powinienem poszukać innego rozmiaru?

Zdaję sobie sprawę że zadałem dużo pytań i odpowiedź na nie może wymagać chwili czasu, ale chciałbym do sprawy podejść poważnie, gdyż na pierwszym miejscu stawiam zawsze bezpieczeństwo.

Z góry dziękuję za odpowiedź!