Cytat:
foni, nie żebym robił PR mojej prostej modyfikacji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale JBL'ki zdecydowanie warte są swojej ceny.
|
Chylę czoła przed Twoim zaangażowaniem i pracą poświęconą na opis tej modyfikacji. Gdyby nie Ty, to pewnie w ogóle bym do tematu nawet nie podszedł. Moja opinia na temat brzmienia gwizdków JBL'a, jest całkowicie z boku tego wątku.
I faktycznie - przyznaję rację - są one warte swojej ceny (130zł!). Nie przeczę tego ani przez chwilę!!!
W swojej ocenie ustosunkowałem się wyłącznie do tego jak postrzega ich brzmienie moje ucho. I podkreślam jeszcze raz... fabryczne tweetery przy tych JBL'ach nie grają w ogóle!
Może, może gdyby pójść jeszcze krok dalej... ten krok, który Ty zrobiłeś... i wymienić też mid-basy, to wówczas pojawiłby się większy balans tonalny i dźwięk byłby ogólnie łagodniejszy. Może ma na to po prostu wpływ dedykowana do Twojego zestawu zwrotnica. Może muszę spróbować inaczej ustawić kołyskę.
Wiem że dużo tego "może" ale nie zmienia to faktu, że same tweetery, odcięte przy wykorzystaniu załączonego do nich kondensatora, z oryginalnymi wooferami, z radiem sony, w samochodzie bez żadnych dalszych modyfikacji akustycznych grają po prostu troszkę ostro.
I kolega ma rację... na wejściu AUX nie uzyska się porządnego brzmienia. Nie mniej jednak, wierzę, że w pewnych warunkach i na określonym materiale muzycznym nie będzie odczuwało się (naturalnej dla tego rozwiązania) degradacji brzmienia. Tym bardziej, że jego funkcjonalność jest bezdyskusyjna (choć ja wolałbym mieć wejście USB).