Temat: [2,0 i 2,2 TDCi] Brak mocy - pęknięta rura turbo?
View Single Post
Stary 19-09-2012, 15:36   #1
MistralJurata
ford::beginner

Model: Focus II FL
Silnik: 2,0 TDCI 136KM
Rocznik: 2008
Exclamation Brak mocy - pęknięta rura turbo?

Sprawa dotyczy 2.0 TDCI 136 KM z DPF, 6MT, 2008r. ok. 80 tys. km

Są momenty, kiedy auto chodzi zupełnie normalnie, ale od ok. 5 000 km coraz bardziej dokuczliwy jest problem braku mocy.
Wątków podobnych jest wiele, ale żaden nie odpowiada do końca mojej sytuacji, która może być banalna.

Na wolnych obrotach i przy gazowaniu na postoju nie ma nic niepokojącego. Podczas jazdy, pod obciążeniem, zwłaszcza przy większych prędkościach jest zauważalny spadek mocy, czasami wręcz zupełny jej brak. Mam wrażenie, że dzieje się tak szczególnie przy rozgrzanym aucie.
W ASO w Gdyni zdiagnozowano mi uszkodzenie przepustnicy i węży podciśnienia. Najpierw została wymieniona przepustnica, problem nie ustąpił, choć faktycznie klapka przepustnicy na węży powrotnym do chłodnicy była uszkodzona i nie pracowała prawidłowo. Następnie zostały wymienione węże podciśnienia i niestety problem nadal występuje. Przy okazji był podmieniony sterownik turbiny, wiem zatem, że ten też jest ok i turbina nie ma żadnych oznak usterki.
W związku z tym, że dodając gazu słyszę jakby gdzieś uciekało powietrze zamiast budować ciśnienie (sądziłem wcześniej, że to właśnie rzekomo wadliwe przewody podciśnienia)sądzę, że pękła rura przy turbo.

Czy ktoś mógłby taką opcję potwierdzić opierając się na powyższych danych i czy mógłby wskazać, która dokładnie rura pęka? (zauważyłem, że temat jest znany, więc wdzięczny będę za info, którą rurę powinienem wymienić, proszę o ewentualne foto).
Opcja pękniętej rury wydaje mi się też bardziej prawdopodobna biorąc pod uwagę, że problem nasila się na rozgrzanym aucie.

Mistral
MistralJurata jest offline   Odpowiedź z Cytatem