Yep. U mnie w MK3 zatkanie EGRa i wyczyszczenie MAP sensora poprawiło pracę silnika, zwiększyła się moc. Choć spalanie na razie ciężko zmierzyć, bo jazda to typowa dojazdówka do pracy, więc tak czy tak spalanie jest zawyżone - na pewno mniej dymi. Z tym, że nie mam żadnych kabli przy EGRze, więc jego zatkanie nie spowodowało żadnych błędów
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bump:
Cytat:
tak mi chodzi po głowie od jakiegoś czasu czujnik temperatury ( ten co wchodzi w głowice ) silnika. Co prawda nie ma żadnego błędu który wskazywałby na jego awarie, ale jak byłby jeszcze sprawny tyle tylko że częściowo czyli wysyłałby fałszywy sygnał i informował centralke że temperatura jest niższa w rzeczywistości a tym samym powodował wzbogacanie mieszanki w paliwo celem dogrzania silnika co w efekcie przekładałoby sie na takie a nie inne zużycie paliwa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niby jest to logiczne tylko czy możliwe w rzeczywistosci, co o tym sądzicie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Jest to logiczne ale możesz to sprawdzić na kilka sposobów:
- jak było lato (30 stopni) i odpalałeś silnik to czy miał podwyższone obroty? Od 20 stopni C na zewnątrz nawet odpalenie na totalnie zimnym powoduje, że dawka jest już normalna i silnik ma najniższe obroty (750). W sytuacji jak piszesz powinieneś zauważyć wtedy podwyższone obroty,
- za pomocą interfejsu ELM możesz sprawdzić temperatury podawane przez poszczególne czujniki. Nie wiem czy ten mieści się akurat w zakresie podawanych danych, ale warto spróbować.
Bump: Ja cały czas borykam się z myślą pomiaru ciśnienia doładowania. Doładowanie na pewno jest (inaczej by nie jechał, węże twardną pod ręką), ale może ma np. 80% tego co powinno być. Z tym, że mam problem do czego podpiąć się w dolocie, aby uzyskać miarodajny pomiar. Robił ktoś taki test? Być może w turbo za wcześnie otwiera się zawór upustowy...