Temat: [1,8 TDCi] ciśnienie na szynie CR
View Single Post
Stary 23-09-2012, 15:15   #3
maniek_07
ford::beginner

Model: FORD FOCUS TREND
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: ciśnienie na szynie CR

Obserwując pompę, szynę, metalowe rurki, wtryski nie widać żadnych wycieków. Nie słychać również żadnego syczenia w trakcie odpalania ani gaszenia. Próbę przelewową robili mi w bosch diesel serwis na własne oczy widziałem że próba była wykonana. W przezroczystych wężykach powoli równomiernie pulsowało paliwo. patrzyliśmy na menzurki po każdej minucie pracy na wolnych obrotach i tak z pięć minut. Za każdym razem poziom w pojemnikach był równy aż ciężko było powiedzieć że w którejś jest więcej.
Ja podejrzewam że coś się zapchało jakiś zawór w pompie lub wtryskiwacz ponieważ po dolaniu dodatku STP do czyszczenia wtryskiwaczy zaczął dymić przy g2wałtownym dodaniu gazu jak start robur oraz odpalać po 10-15 sekundach kręcenia a nie za 3 razem, ale dalej nie jest to to co było wcześniej. Świece sprawdzałem co prawda bez wykręcania ale miały pobór po 14 amper, przekaźnik świec też sprawdzałem-żarówka się świeciła. wymieniłem plastikowe przewody na powrotach na gumowe zostawiając stare plastikowe złączki. Powód wymiany moim zdaniem to kręcenie plastikowego przewodu dookoła złączki bez nadmiernego oporu.
Kolejny objaw który zaobserwowałem to po odpaleniu czasem nie chce chodzić bez przytrzymywania gazu przez 30 sekund. Co może świadczyć o powietrzu w przewodach, niedomaganiu pompy lub uszkodzonym niedomkniętym - EGR przez co silnik potrzebuje podgrzania aby móc spalać spaliny.
Prośba do użytkowników 1.8 TDCI 115KM z układem paliwowym SIEMENS o sprawdzenie lub podanie jaką wartość ciśnienia mają na szynie CR po kilku godzinnym postoju.
P.S PCM samochodu nie wyświetla żadnych błędów, niema sprężynki ani trybu CHECK, moc jest(zdaniem moim i mechanika), kopcenie moim zdaniem w normie

Ostatnio edytowane przez maniek_07 ; 23-09-2012 o 15:20
maniek_07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem