View Single Post
Stary 24-09-2012, 20:53   #1
mirkus
ford::beginner

Model: Mondeo mk3 Kombi
Silnik: TDCI 130 KM
Rocznik: 2002
Domyślnie Olej w zbiorniczku wyrównawczym układu chłodzenia

Witam bardzo serdecznie.W sobotę będąc już blisko miejsca zamieszkania wskazówka od temperatury cieczy chłodzącej przeszła ponad swoją normę.Zostawiłem auto na parkingu,bo było już późno i ciemno,więc na drugi dzień poszedłem sprawdzić co się stało .Podnoszę maskę i widzę że zbiornik wyrównawczy płynu chłodzącego jest koloru czarnego,odkręcam korek a tutaj fontanna cieczy chłodzącej razem z olejem.Patrzę na miarkę oleju i tylko minimalnie na samym końcu było trochę oleju.Podejrzewam że to uszczelka pod głowicą,oddałem dzisiaj auto do mechanika,powiedział że jutro coś będzie wiedział,a z waszych doświadczeń co to może być,czy to faktycznie uszczelka.Jeden nawet mówił że to chłodnica oleju.Ale przy walniętej chłodnicy oleju,czy tyle oleju mogłoby się dostać do zbiorniczka wyrównawczego ? Normalnie w tym zbiorniczku tak jakby był tylko olej,tak to wygląda.Jakie jest wasze zdanie o tym zjawisku,pozdrawiam i sory za taki długi opis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mirkus jest offline   Odpowiedź z Cytatem