View Single Post
Stary 27-09-2012, 20:07   #265
domenicos
ford::beginner

Model: Fiesta MK7
Silnik: 1,4 Pb
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Uszkodzone "przepustniczki" w kolektorze ssącym silnika 2.0 Duratec.

Witam Was.
Opiszę Wam swój problem.
Od dłuższego czasu słyszę w silniku stukanie (teraz już wiem, że to klapki, wcześniej myślałem, że zawory, ale okazało się, że luz jest idealny). Nie przejmowałem się tym aż do momentu, kiedy zimny samochód zaczął łapać wysokie obroty. Po nagrzaniu było ok. Dodatkowo jak był zimny było słychać syczenie z komory silnika.
Problemem okazał się pęknięty przewód odmy. Jednak aby to zlokalizować konieczne było zdjęcie kolektora. No i po całej robocie mechanik powiedział mi, iż to stukanie jest winą właśnie tych przepustniczek. Było to jakieś 3 tygodnie temu. Teraz od tego czasu czuję na wolnych obrotach nierówną pracę silnika, lekkie poszarpywanie (jednocześnie przygasanie świateł i podświetlenia deski rozdzielczej). Jak samochód jest zimny to dodatkowo przy przyspieszaniu poszarpuje delikatnie.
Jeśli chodzi o stukanie (jakby zawory, albo delikatnie diesel) oraz problemy z odpaleniem (tzw. drugi start - kiedy auto jest ciepłe trzeba czasem potrzymać dłużej rozrusznik lub/i dodać gazu) - to objawy te mam od dłuższego czasu (w zasadzie od kiedy kupiłem auto - czyli 15tys. km temu).
Samochód jest z początku 2004r. Czy powinienem wyrzucić klapki, wymienić same klapki, czy może cały kolektor?
Skontaktowałem się z serwisem nieautoryzowanym Forda (Kraków S&S), mają też części zamienne. I dowiedziałem się, iż w aucie z 2004 nie da się wymienić klapek. Możliwe to było (wg nich) w samochodach przed liftem. Kolektor mają za 1271zł brutto ;/

Ostatnio edytowane przez domenicos ; 27-09-2012 o 20:35
domenicos jest offline   Odpowiedź z Cytatem