Odp: Nowy Ford Focus jaki silnik? 125 czy 182 KM
Jeśli mogę wyrazić swoje zdanie to uważam, że w dzisiejszym gęstym ruchu - zwłaszcza pozamiejskim - im większy zapas mocy tym lepiej. Nie chodzi mi w tym momencie o rozwijanie zawrotnych prędkości, ponieważ w naszym kraju nie ma do tego odpowiednich warunków. Mam na myśli m.in. wyprzedzanie innych pojazdów, które nierzadko poruszają się jeden za drugim bez zachowania odpowiedniego odstępu i nieraz trzeba "brać" całe kolumny aut. W takich sytuacjach docenisz nadwyżkę mocy.
Do spokojnej jazdy i do miasta może i wystarczy 1.0 125KM, ale do bezstresowego poruszania się w drodze na wakacje obciążonym autem to według mnie za mało.
Podczas jazdy próbnej w salonie w zeszłym roku Focusem 1.6 ecoBoost 150KM do auta wsiadło 5 osób i co prawda auto jechało z kompletem pasażerów dość żwawo, to jednak spodziewałem się chyba większych wrażeń. Auto jechało - tak jak napisałem - dość dynamicznie, ale jak to mówią d..y mi nie urwało. Z drugiej strony zależy czego ktoś się spodziewa po aucie i dla jednego może być mocy w nadmiarze, a drugi stwierdzi, że mocy mu brak.
Ja na Twoim miejscu rozważyłbym raczej zakup mocniejszej wersji choćby ze względu na mniej stresującą i bardziej zrelaksowaną jazdę. Minusem takiego kroku będzie na pewno nieco większe spalanie - coś za coś. To tak moim skromnym zdaniem.
|