demontaż tapicerki drzwi tylnich i wymiana głośnika
Prawie od roku jestem posiadaczem Forda Focusa MK3 i od samego początku irytował mnie tylne głośniki. Nie dość, że głośniki kiepskie, to jeszcze trzeszczenie tapicerki podczas słuchania muzyki doprowadzało mnie do szału. 5 wizyt w serwisie nic nie pomogło i zdecydowałem się sam za to zabrać.
oryginalne głośniki z tyłu to:
średnica 165
moc 25W
Krok po kroku jak zdemontować tapicerkę:
1. zdejmujemy zaślepkę przy klamce i odkręcamy TORXa T25
2. zdejmujemy uchwyt zamykania drzwi od wewnątrz ciągnąc go do góry - delikatnie ale zdecydowanie, odpinamy wtyczkę od kostki i odkręcamy kolejne 2 TORxy T25
3. odczepiamy tapicerkę, najlepiej zacząć od strony głośnika, tak po kolei klip po klipie
4. po odpięciu wszystkich klipów wyciągamy klamkę z tapicerki
5. wypinamy kostkę i odkręcamy głośnik (klucz 7)
Głośnik jest zintegrowany razem z jego plastikową obudową:
a) można go usunąć, poprzez obcięcie (stopienie) plastikowych łączników do obudowy lub;
b) kupić dystanse i przykręcić je do drzwi, a głośnik do dystansów
Osobiście zdecydowałem się na wariant a)
Po usunięciu głośnika i przyłożeniu nowego, należy go przykręcić do obudowy, najlepiej 5 śrubami i przylutować kabelki z głośnika do wyprowadzonych styków w obudowie. Następnie obudowę z głośnikiem przykręcamy do drzwi na standardowe otwory.
Pod klipy należy podłożyć kartoniki lub kawałek gumy, tak aby klip nie był luźny w kieszonce tapicerki. Po usztywnieniu wszystkich klipów składamy wszystko do kupy
załączam zdjęcia z montażu
|